Kakslammin luontopolku on avattu

Yhteistyöllä toteutettu luontopolku avattiin teemaan sopivassa paahteisessa säässä 24.6.2020.

Pitkäjänteinen työ toi kesälle 2020 päivän, jolloin avattiin uusi luontopolku Hausjärven Ryttylään Kakslammin luonnonsuojelualueelle. Avajaisten alkuun Vuokon Luonnonsuojelusäätiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Nupponen toivotti avajaisvieraat tervetulleiksi ja jakoi ansaitut kiitokset säätiön puolesta. Hausjärven kunnanjohtaja VTM Pekka Määttänen toi kunnan tervehdyksen ja hänen kanssaan leikattiin asiaan kuuluvasti avajaisnauha.

Kakslammin avajaisissa nauhaa leikkaamassa Vuokon Luonnonsuojelusäätiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Nupponen, sekä Hausjärven kunnanjohtaja VTM Pekka Määttänen. Kuva: Laura Parkko

Virallisen ja lämminhenkisen avauksen jälkeen lähdettiin yhdessä tutustumaan alueeseen. Luontopolku alkaa heti Ykslammin vieressä sijaitsevan parkkipaikan vierestä Paahdereitillä. Eri reittien varrella on alueesta, sen kasvillisuudesta ja hyönteisistä kertovia infotauluja. Punaiset nuolet ohjaavat kulkua Paahdereitillä, vihreät vievät Metsäreitille ja siniset pitkin Harjureittiä. Poluilla pysyminen auttaa löytämään luontopolun infotaulut, mutta on aivan sallittua poiketa polulta, koska maanpinnan kuluminen ja avoimena pysyminen on hyödyllistä paahdealueen kasveille.

Kakslammin luontopolun varrelta löytyy infotauluja, joissa kerrotaan alueesta, sen kasvillisuudesta ja hyönteisistä. Kuva: Laura Parkko

Loppusyksystä 2018 alueelle perustettiin ekosysteemihotelli, johon siirrettiin onnistuneesti harvinaisia kasveja ja hyönteisiä Hyvinkäällä sijaitsevasta ratapenkasta Väyläviraston aloitteesta. Suomen Ympäristökeskus siirsi alueelle muun muassa ketonukkeja ja ketomarunoita sekä niiden siemeniä. Ekosysteemihotellin alue on rajattu nauhoin ja myös sen kohdalla on infotaulu, josta voi lukea lisää asiasta.

Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Terhi Ryttäri kertoi avajaisvieraille alueella sijaitsevasta ekosysteemihotellista. Kuva: Laura Parkko

Lämpötila kipusi iltapäivällä noin +30 asteeseen, joten hyönteisetkin olivat aktiivisesti liikkeellä. Hiekkainen maa loisti keltaisena, kun masmalot ja keltamaite olivat kauniisti kukassa. Metsäreitin uudet pitkospuut johtivat hetkeksi varjoisemmalle reitille, jossa pääsimme tutustumaan suppasuohon ja entiseen talousmetsään. Kuntoiluun erinomaisesti sopivien portaiden alla odotti avajaisvieraita virvoke- ja makkaratarjoilu.

Masmalon kauniita kukintoja näkyi runsaasti kesäkuussa 2020 Kakslammin luontopolun avajaisissa. Kuva: Laura Parkko

Vuokon Luonnonsuojelusäätiö kiittää sydämellisesti kaikkia avajaisiin osallistuneita. Kiitokset tämän luonnonsuojelualueen ja luontopolun toteutumisesta kuuluu usealle eri taholle: Rudus Oy; jolta tämä 32 hehtaarin alue siirtyi säätiön omistukseen, Hausjärven kunta, EMO ry, sekä Ryttylän Kiri. Näiden kaikkien tahojen kanssa on yhteistyö toiminut upeasti.

Kiitämme myös lukuisaa talkoolaisten joukkoa ja lahjoittajiamme, joiden avulla työ alueen kehittämiseksi on mahdollista. Konkreettista työtä talkoolaisten, työllistettyjen henkilöiden ja harjoittelijoiden avulla on tehnyt työnjohtaja Minna Erkalan, joka väsymättä taistelee lupiiniarmeijaa vastaan ja onkin menestynyt tässä erinomaisesti.

Alueen tärkeät hoito- ja kehitystoimenpiteet jatkuvat. Jos haluat auttaa esimerkiksi tämän alueen ylläpitämisessä, voit lahjoittaa helposti kotisivujemme Lahjoita- linkin kautta. Lahjoituksen kohdetta ei ole kuitenkaan pakko tarkentaa. Tällöin varat käytetään säätiön tavoitteiden mukaisesti eli pääasiassa apurahojen jakamiseen hankkeisiin, jotka mahdollisimman suorasti vaikuttavat suomalaisten eliöryhmien ja elinympäristöjen suojeluun.

Kakslammin luontopolulla on kolme erilaista reittiä: Paahdereitti, Metsäreitti sekä Harjureitti. Kuva: Laura Parkko

Polku on avoin, tervetuloa tutustumaan!

 

Katso lisää kuvia avajaisista Facebook-sivuiltamme.