Luontopäivä Kakslammilla

Kakslammin luonnonsuojelualueella vietetään lauantaina 2.7.2022 koko perheen luontopäivää.

Kakslammin luonnonsuojelualue on entinen soranottoalue, joka suojeltiin vuonna 2017 arvokkaana paahdeympäristönä. Kakslammilla on myös liikunta- ja frisbeegolf-reitit, joita Ryttylän kyläläiset ja kuntalaiset käyttävät aktiivisesti.

Koko perheen luontopäivän aikana voi Kakslammin luonnonsuojelualueeseen tutustua joko omatoimisesti, tai mielenkiintoisten opastettujen kierrosten kautta. Päivän aikana voi käydä virkistäytymässä pulahtamalla Ykslampeen. Paahdealueella olevien portaiden alapäässä klo 11-13 Ryttylän Kirin grillissä paistuvat makkarat. Tarjolla lisäksi kahvia ja pikkupurtavaa.

Aikataulu 2.7.2022 klo 10-15

Klo 10.15 Luontokoulutuokio I (Katso ilmoittautumisohje tämän artikkelin lopusta)

Klo 10.30 Ainutlaatuinen paahdeympäristö -kierros I, oppaana Sitowise Oy:n FM biologi ja vanhempi ympäristöasiantuntija Jaakko Kullberg

Klo 11-13 Ryttylän Kirin grilli- ja kahvipiste paahdealueen portaiden alapäässä

Klo 12 Ainutlaatuinen paahdeympäristö -kierros II, oppaana Sitowise Oy:n FM biologi ja vanhempi ympäristöasiantuntija Jaakko Kullberg

Klo 13 Luontokoulutuokio II (Tämä järjestetään, jos ensimmäinen tuokio täyttyy)

 

Monimuotoinen paahdeympäristö

Lähde tutustumaan Kakslammin ainutlaatuiseen paahdeympäristöön ja sen monimuotoisuuteen Sitowise Oy:n FM biologi ja vanhempi ympäristöasiantuntija Jaakko Kullbergin johdolla. Kävelyllä tutustumme hiekkamaiden hyönteislajistoon ja elämään karuissa olosuhteissa ja niiden ravintokasveihin.

Jaakko Kullberg

Samalla keskustellaan avoimien luontotyyppien lajiston historiasta, laidunnuksesta ja ongelmista sekä siitä miksi on tärkeä ymmärtää planeettamme ja sen lajiston historiaa, jotta ymmärtäisimme uhanalaisuuteen liittyviä ongelmia  ja tehdä hyödyllisiä ratkaisuja. Kierrokset alkavat klo 10.30 ja 12.00. Kierroksen kesto on noin 1 tunti. Kierroksille ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Kierrokset alkavat luontopolun alusta parkkipaikan vierestä.

 

Luonto tutuksi lapsille

Kakslammilla on järjestetty nyt jo kahtena keväänä Johanna Sahilan vetämiä suosittuja luontokoulupajoja. Luontokoulutuokion aikana päästään tutustumaan Kakslammin alueen monimuotoiseen luontoon, kuullaan tarinoita alueella elävistä lajeista, tehdään ötökkätutkimus ja maalataan niitä niiden oikeassa elinympäristössä.

Johanna Sahila Kakslammilla. Kuva: Timo Martola

Kevään luontokoulupajat saivat tänäkin keväänä suuren suosion.  Luontokoulupajoissa havainnoitiin lintuja, kasveja, tuoksuja, makuja samalla oppien luonnon monimuotoisuudesta tekemisen kautta.

–Innostava, ystävällinen ja asiantunteva opettaja, jolla oli monipuolisia ja toiminnallisia tehtäviä lapsille, kiiteltiin Johannaa pajojen jälkeen.

Ensimmäinen luontokoulutuokio alkaa klo 10.15. Lähtö kierrokselle Ryttylän Kirin majan vieressä olevien konttien edestä.

Ryhmän maksimi koko on noin 15 henkilöä, ja jos innokkaita osallistujia on runsaasti, aloitetaan toinen luontokoulutuokio klo 13.00.

 

Maksuttomaan luontokoulutuokioon voi ilmoittautua alla olevan linkin kautta.

https://vello.fi/vuokonluonnonsuojelusaatio/vuokon-luonnonsuojelusaatio

-Valitse palveluksi Luontopäivän luontokoulutuokio

-Valitse päivä 2.7.2022

-Valitse tilaisuus: luontopäivän luontokoulutuokio

-Täytä ilmoittautumistiedot

-Saat varauksesta vahvistuksen sähköpostiisi.

 

Luontopolku

Alueeseen voi tutustua myös omatoimisesti vuonna 2020 valmistuneen luontopolun ja sen varrelta löytyvien opastaulujen avulla.  Opastauluissa kerrotaan kulkijalle paahdealueiden merkityksestä, hyönteisistä ja niiden ravintokasveista. Tauluista löytyvien QR-koodien takaa löytyvät tekstit myös englanniksi.

Luontopolku alkaa heti Ykslammin vieressä sijaitsevan parkkipaikan vierestä Paahdereitillä. Paahdereitin ja metsäreitin varrelta löytyvissä infotauluissa kerrotaan alueesta, sen kasvillisuudesta ja hyönteisistä. Paahdereitillä pääsee ihailemaan Kakslammia ympäröiviä kauniita maisemia. Punaiset nuolet ohjaavat kulkua Paahdereitillä, vihreät vievät Metsäreitille ja siniset pitkin Harjureittiä.

Poluilla pysyminen auttaa löytämään luontopolun infotaulut, mutta on aivan sallittua poiketa polulta, koska maanpinnan kuluminen ja avoimena pysyminen on hyödyllistä paahdealueen kasveille.

 

Tervetuloa nauttimaan kesäpäivästä kanssamme!

 

Lisätiedot:
Laura Parkko
Asiamies
Vuokon Luonnonsuojelusäätiö
P. 040 596 2224
info@vuokonluonnonsuojelusaatio.fi
www.vuokonluonnonsuojelusaatio.fi