Lupiininpoistoa porukalla

Kakslammin luonnonsuojelualueella heilui viisitoista hakkua ja lapiota, kun elokuisena sunnuntaina annettiin lupiinille kyytiä.

Vuokon Luonnonsuojelusäätiö on tehnyt sitkeästi töitä Hausjärven Ryttylässä sijaitsevalla Kakslammin luonnonsuojelualueella puhdistaakseen maaperän lupiinista. Kova työ on tuottanut tulosta, mutta sitä on jatkettava edelleen. Välillä tilannetta helpottaa, kun töihin saadaan suurempi määrä kuokkijoita. Kutsuimme väkeä talkoisiin ja viisitoista luonnonystävää vastasi kutsuun.

Höyryä juurille

Vuodesta 2018 alkaen on luonnonsuojelualueen hoidon työnjohtajana toiminut Minna Erkalan. Hän on päässyt todistamaan työn tuloksia ja on tilanteeseen todella tyytyväinen. Lupiininpoistoa on toteutettu monin eri tavoin.

Elokuussa 2023 alueen kivikkoisemmalla alueella testattiin höyrytystä Weedkiller-laitteella. Höyrytyksessä on tavoitteena kuolettaa lupiinien emojuuret. Tällä alueella höyrytys oli helppo tehdä, sillä aluskasvillisuutta on hyvin vähän.

–Vesi tuotiin paikalle säiliöautolla ja sitä kului höyrytyksessä seitsemän kuutiota. Koneella työskentely näytti siltä, kuin maaperää olisi imuroitu. Nyt pari viikkoa höyrytyksen jälkeen lupiinit näyttävät kadonneen. Lopulliset tulokset nähdään vasta ensi vuonna, Erkalan kertoo.

 

Pressut peitoksi

Kakslammilla on osa lupiinikasvustoista peitetty pressuilla. Maaperä on näillä kohdin niin kovaa savimaata, että kuokkiminen onnistuisi vain hyvin sateisten päivien jälkeen.

Peittäminen on ollut tehokasta. Alue, joka oli peitettynä vuonna 2021–2022 on nyt lupiinivapaa ja siinä kasvaa paahdealueen kasveja, kuten keltasauramoa.

–Tältä keltasauramoniityltä löytyi tänä kesänä noin 100 harvinaista sauramoviirukoita (Isophrictis anthemidella). Tällaisista hetkistä tulee onnistumisen riemua, Erkalan iloitsee.

Laajempia lupiinikasvustoja peitetään pressuilla. Kuva: Laura Parkko

Pressuja pidetään yleensä yhdessä kohteessa yhden kasvukauden ajan. Pääsemme tarkistamaan tilanteen alueelta, joka on ollut peitettynä pressulla toukokuusta 2023 lähtien. Tulos on hyvin myönteinen. Lupiinien juuret ovat pehmeät ja mädäntyneet.

Pressuja voidaan uusiokäyttää useana vuonna. Erkalan kertoo, ettei ole väliä, onko pressu valkoinen tai musta puoli ylöspäin. Tulos on silti sama.

–Musta puoli kerää hyvin lämpöä, mutta haurastuttaa samalla muovia. Siksi nyt ollut valkoinen puoli ylöspäin, jolloin pressun käyttöikä pitenee.

 

Hakut heilumaan

Talkoopäivän kohteelle oli tuotu erilaisia hakkuja, lapioita ja työhanskoja. Talkoolaiset valitsivat mieleisensä välineen ja ryhtyivät työhön. Taimikon keskeltä poistettiin hakkujen ja lapioiden avulla useita taimia. Työ on fyysisesti melko rankkaa, mutta pilvipoutainen sää ja hyvä seura tekivät työstä mielekästä.

Minna Erkalan opastaa talkoolaisia lupiininpoistossa. Kuva: Laura Parkko

Lupiinien juuret ulottuvat syvälle ja ovat yllättävän paksuja, joten hakkua sai heiluttaa urakalla. Parin tunnin urakoinnin jälkeen talkoolaiset pääsivät nauttimaan Ryttylän Eläkkeensaajien valmistamasta maukkaasta keittolounaasta sekä tuoreista leivonnaisista. Lounaan jälkeen palattiin taas uusin voimin työmaalle.

 

Pienilläkin teoilla on merkitystä

Talkoolaiset kokivat tärkeäksi tehdä jotain konkreettista luonnon hyväksi. Riihimäeltä talkoisiin saapunut Sirpa Vepsäläinen oli lukenut Aamupostin artikkelin Kakslammin talkoista ja innostui lähtemään mukaan.

–Luonnonsuojelu kiinnostaa ja luontoarvot ovat minulle tärkeitä. On käynyt aiemmin luonnonsuojeluyhdistyksen talkoissa, Vepsäläinen kertoo.

Hausjärveläinen Tuula Sokka on poistanut lupiinia omasta pihapiiristään ja isovanhempiensa tilalta.

–Lupiini on vihoviimeinen kasvi ja se pitää saada häviämään. Kun liikkuu paljon luonnossa, ei tunnu hyvältä nähdä vieraslajikkeita, Tuula Sokka toteaa.

Raisa Laurila-Hakulisella on kova huoli maailman ja luonnon tilasta.

–Luonnonsuojelusta tulee paljon puhuttua, mutta jos jokainen tekisi edes pieniä tekoja, niin tilanne voisi olla toinen, Laurila-Hakulinen sanoo.

Talkoolaiset tekivät työtä hienolla asenteella ja totesivat päivän olleen mukava. Lupiininpoisto on hidasta työtä, mutta suuremmalla porukalla työ on palkitsevaa ja edistyy hyvää vauhtia.

–Kiva nähdä myös tämä alue, niin samalla tulee tutustuttua luonnon kannalta tärkeisiin alueisiin, talkoolaiset kiittelevät.

 

Vuokon Luonnonsuojelusäätiö kiittää kaikkia talkoolaisia osallistumisesta!