Varpuslintulajien seurantaa

Iso-Huopalahden linnuston sisämaanseurantapyyntiaseman laajeni apurahan turvin

Vuokon Luonnonsuojelusäätiö myönsi keväällä 2024 Jenni Kalliolle ja Hannu Ekblomille apurahaa Iso-Huopalahden linnuston sisämaanseurantapyyntiaseman laajentamiseen. Apurahojen avulla hankittujen lisäverkkojen avulla sisämaanseurantapyyntiasemaa saatiin laajennettua.

Sisämaan seurantapyynti (ssp) on Luomuksen koordinoima, rengastajille tarkoitettu ohjelma, joka hyödyntää vakioidun verkkopyynnin tuloksia yleisimpien varpuslintulajiemme seurannassa. SSP täydentää linja- ja pistelaskentojen antamaa kuvaa verkkopyyntilajistoomme kuuluvien lajien kannanmuutoksista.

Näin saadaan arvokasta tietoa myös pesäpoikasvaiheen jälkeisestä poikastuotosta, josta muut seurantaohjelmien avulla ei saada tietoa. Lisäksi aikuislinnuista saatuja kontrolleja voidaan käyttää kuolevuuden arvioinnissa. Projekti on alkanut jo vuonna 1986.

 

Iso-Huopalahden ssp-asema

Iso-Huopalahden alue on biotoopiltaan merenrantametsikköä ja ruovikkoa. Ulompana ruovikossa kulkee suojelualueen raja, joten alue on ylipäätään arvokasta rantaluontoa ja hyvä lintupaikka. Asema sijaitsee suojelualueen ulkopuolella.

Iso-Huopalahdella on pidetty ssp-paikkaa vuosina 1986–1997 ja samalle paikalle 2022 perustetulla uudella ssp-paikalla kerättävä aineisto on paitsi tärkeää itsessään, myös arvokas verrokkiaineisto aiemmin kerätylle datalle. Iso-Huopalahden uusi ssp-asema on toiminut Vuokon Luonnonsuojelusäätiön tukemana nyt kaksi vuotta.

Linturengastajat Jenni Kallio ja Hannu Ekblom ovat toteuttaneen hanketta yhteistyössä pääkaupunkiseudun muiden rengastajien kanssa ja paikalla on koulutettu samalla rengastuksesta kiinnostuneita ihmisiä.

Käenpiika pelottelee esittämällä käärmeliikkeitään. Kuva: Jenni Kallio

Vuonna 2022 aseman toiminta aloitettiin 12 lintuverkolla, joista 10 hankittiin Vuokon luonnonsuojelusäätiön tuella. Toukokuussa 2024 asemaa laajennettiin jälleen Vuokon luonnonsuojelusäätiön tuella hankituilla kolmella lisäverkolla, joiden paikka on syvemmällä ruovikossa pajukon suojassa.

Rengastajilla on hankkeessa tavoitteena saada kartoitettua yhä monipuolisempaa lajistoa. Verkot ovat sijoitettuina erilaisiin habitaatteihin reilun neliökilometrin alueella. Keväällä 2024 työ alkoi toukokuussa uusien verkkolinjojen asennuksella ja vanhojen kunnostuksella. Pyynti aloitettiin toukokuun alussa ja ensimmäisellä kerralla verkoista saatiin 18 rengastusta ja kontrolloitiin neljä aiemmin rengastettua lintua. Rengastajilla on hankkeessa tavoitteena saada kartoitettua yhä monipuolisempaa lajistoa.

 

Vuonna 2024 kuusi uutta lajia ssp-alueelle

Aseman perustamisvuonna 2022 rengastuksia oli 204 ja kontrolleja 41. Lintuja käsiteltiin yhteensä 245 yksilöä. Lajeja 22. Vuonna 2023 rengastuksia oli 304 ja kontrolleja 45. Lintuja käsiteltiin yhteensä 349 yksilöä. Lajeja 26.

Kesällä 2024 rengastuksia oli yhteensä 308 kappaletta ja kontrolleja 43.  Eri lajeja kertyi kaiken kaikkiaan 28. Kontrolleja 43 Lintuja käsiteltiin yhteensä 351 yksilöä. Vaikka lintumäärä ei lisäverkkojen myötä tänä vuonna vielä kasvanut, lajimäärä kuitenkin monipuolistui ja kesän aikana käsiteltiin 6 asemalle uutta lajia: Harmaasieppo, käenpiika, pikkulepinkäinen, punakylkirastas, varpushaukka ja viitakerttunen.

Lajit kesällä 2024 (28):

Harmaasieppo

Hernekerttu

Kirjosieppo

Käenpiika

Käpytikka

Laulurastas

Lehtokerttu

Luhtakerttunen

Mustapääkerttu

Mustarastas

Pajulintu

Pajusirkku

Peippo

Pensaskerttu

Pikkulepinkäinen

Pikkuvarpunen

Punakylkirastas

Punarinta

Punavarpunen

Ruokokerttunen

Rytikerttunen

Satakieli

Sinitiainen

Talitiainen

Urpiainen

Varpushaukka

Vihervarpunen

Viitakerttunen