Leikkien ja oppien luonnossa

Vuokon Luonnonsuojelusäätiö on vuosittain tukenut projekteja, joissa edistetään lasten ja nuorten ympäristökasvatusta.

Vuoden 2023 apurahahaussa yksi ympäristökasvatusta edistävistä hankkeista oli Kannuksessa järjestettävä luontoaiheinen päiväleiri. Projektin vastuuhenkilönä toimi Janita Häggman, joka on koulutukseltaan eläintenhoitaja ja tradenomi. Hän on opiskellut koirien koulutusta eläintenkouluttajan opinnoissa.

–Työhistoriani on koirankouluttaja, Kannuksen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja sekä hanketyöntekijä Kannuksen kaupungilla Suomen Harrastamisen-mallin parissa. Nyt olen liikuntakerhon ohjaaja, Janita kertoi taustoistaan.

Leirillä pelattiin Luontobingoa. Kuva: Janita Häggman

Leirin tavoitteena oli vahvistaa luontosuhdetta, innostaa sekä vahvistaa vastuuntuntoista luontokäyttäytymistä. Leirillä haluttiin tarjota luontokokemus lapsille perheen taloudellisesta tilanteesta huolimatta.

Maksuttoman leirin keskeisinä teemoina olivat eliöiden elinkaaret, luonnon vuodenajat ja niiden muutokset sekä metsien uhanalaiset lajit. Oppimistapoina hyödynnettiin leikkejä, esityksiä, retkeilyä, havainnointia ja askartelua. Koirat olivat mukana vahvistamassa vuorovaikutusta sekä innostamassa lapsia osallistumaan ja oppimaan.

 

Leikkien luonnossa

Leirin alussa tutustuttiin aluksi muihin leiriläisiin ja yhdessä käytiin keskustelua lasten omista luontokokemuksista. Lapsille oli tehty valmiiksi yllätyspussukat, joista löytyi kiviä, keppejä, käpyjä, lehtiä ja omenoita. Lapset tunnustelivat pussin sisältöä arvuutellen mitä sieltä löytyy.

–Leikimme yhdessä erilaisia luontoaiheisia leikkejä ja välillä pidimme pieniä keskustelutuokioita. Olin tehnyt valmiiksi luontobingo- tehtävälaput, jotka jokainen pääsi itse toteuttamaan. Tunnistimme yhdessä bingolapussa olevat luonnosta löytyvät elementit, ja jokainen pääsi niitä lähimetsästä etsimään, Janita kertoo.

Yllätyspussukasta löytyi erilaisia luonnon elementtejä. Kuva: Janita Häggman

Retkellä

Leirin aikana käytiin retkellä lähimetsän laavulla. Matkan varrella pohdittiin yhdessä metsässä eri vuodenaikoina tapahtuvia muutoksia. Laavulla valmistettiin ja nautittiin nuotioeväät. Myös leikille oli aikaa ja lapset kirmasivat metsässä ampiaisina ja muuttolintuina. Leirin aikana tehtiin lisäksi käsitöitä ja jokaiselle leiriläiselle rakennettiin oma linnunpönttö.

–Lapsilla oli tehtävänä kerätä mielenkiintoisen näköisiä lehtiä. Askartelimme yhdessä lehdistä vahakynillä painamalla lehtikuviotaulut. Tämä oli lapsista oikein mukavaa ja jokainen pääsi toteuttamaan omaa luovuuttaan, Janita sanoo.

 

Tilaa lasten ajatuksille

Leirin aikana lapset kertoivat omia luontokokemuksiaan, ja keskustelua eri aiheista oli paljon.

–Lapset olivat todella tyytyväisiä kaikkeen mitä touhusimme. Tapahtumalle kyseltiin jo jatkoa, koska oli ollut niin kivaa, Janita iloitsee.