Viiankiaavan vuosi antoi äänen ainutlaatuiselle aapasuolle

Viiankiaavan suojelusta ääntä pitävä Viiankiaapa-liike vastustaa Sakatin kaivosta. Tuimme liikkeen järjestämää Viiankiaavan vuosi 2017 -tapahtumasarjaa, joka nosti monitaiteellisesti ja -tieteellisesti esiin alueen luonto-, kulttuuri- ja virkistysarvoja.

Viiankiaapa on lajistoltaan ainutlaatuisen rikas aapasuo. Suolta on havaittu muun muassa yli 90 lintulajia, joista 21 on uhanalaisia tai silmälläpidettäviä. Tuhansien hehtaarien suokokonaisuudella elää myös 17 uhanalaista tai silmälläpidettävää kasvilajia.

Vaikka Sodankylässä sijaitseva Viiankiaapa on sekä Natura- että soidensuojelualue, sen olemassaoloa uhkaa monikansallisen Anglo American -kaivosjätin suunnitelma monimetallikaivoksesta. Sakatin nimellä kulkeva kaivos tulisi Viiankiaavan luonnonsuojelualueelle.

Kasviretki Heinäaavalla. Kuva: Kaija Kiuru

”Tapahtumasarja onnistui mielestäni erittäin hyvin. Viiankiaapa eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina antoi aavalla olleille tapahtumille hienot puitteet”, sanoo tapahtumavuoden organisoinnista vastannut Kaija Kiuru.

The Nordic Collective esitti performanssin Viiankiaavalla. Kuvassa John Court ja Pavana Reid. Kuva: Timo Helle

Vuoden aikana aavalla järjestettiin muun muassa kuutamohiihtoa, keskiyön vaellus, linturetki, kasviretki ja oopperalaulaja Amanda Martikaisen ja oboisti Saku Mattilan musikaalinen rituaali. Lisäksi ohjelmaan kuului muun muassa erilaisia näyttelyitä ja Viiankiaavan suojelijasta Riikka Karppisesta kertovan Aktivisti-elokuvan ensi-ilta. Kuudessatoista tapahtumassa vieraili yhteensä lähes tuhat kävijää.

Laulutaiteilija Meri Nikula esiintyi täydenkuun konsertissa Viiankiaavalla. Kuva: Timo Helle

Vuoden lopussa järjestettiin Viiankiaapa-seminaari. Seminaarissa puhuttiin kaivosasioista näkökulmista, jotka nykyisessä keskustelussa jäävät useimmiten taka-alalle. Esitelmissä käsiteltiin myös ympäristöetiikkaa ja suoluonnon suojelua. Viiankiaapa-seminaarin esitykset ovat katsottavissa ja kuunneltavissa täällä (linkki vie Youtubeen).

Teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme pitämässä esitelmää Särkikoskenmaan laavulla. Kuva: Kaija Kiuru

Vuokon Luonnonsuojelusäätiö tuki Viiankiaavan vuosi 2017 -tapahtumasarjaa 700 eurolla. Tuemme arvokkaiden luontokohteiden suojelua tänäkin vuonna.