Aavikkomaista eksotiikkaa

Kuiva heinäkuu teki Kakslammin paahdealueesta entistä paahteisemman.

Janakkalan Luonto &  Ympäristö ry teki retken Kakslammille heinäkuussa 2021. Mukana oli monen ikäistä ja tasoista retkeläistä.

Oppaina toimivat Johanna Sahila ja Jonna Viisainen. Johannalle alue tuli hyvinkin tutuksi keväällä hänen ohjatessa siellä Ryttylän koululaisille luontopajoja.

Johanna Sahila kertoo maitepunatäplän suojaväristä. Toukkana se syö keltamaitetta, josta siihen kertyy syanidia. Kuva: Timo Martola

Jonnalla on osaamista perhosten osalta. Retkeläisten joukosta löytyi myös kasviasiantuntijoita. Kristiina Jääskeläinen-Hurri on koulutukseltaan biologi, ja tuntee kasveja erityisen hyvin.

– Etenimme aika rauhallisesti, sillä matkalla ihasteltiin jokainen kasvi. Tosin heinäkuussa oli niin kuivaa, että niiden tunnistaminen oli ajoittain haastavaa, Jonna kertoo.

Retkellä kierrettiin luontopolkua alueen päästä päähän. Johanna kertoi alueen erityispiirteistä ja tarinoita luontokoulusta.

– Esittelin muutaman hyönteislajin retkeläisille, kuten isotoukohärän ja maamehiläisen. Villakärpänen on yksi hauska ja sympaattinen alueella elävistä lajeista, vaikkei ei ole statukseltaan uhanalainen. Niitä pyöri keväällä alueella paljon, Johanna kertoo.

Kakslammin luontopolkujen varrella on opaskylttejä, joista voi lukea esimerkiksi haitallisista vieraslajeista ja alueen erityispiirteistä. Kuva: Timo Martola

Ryhmä kävi läpi opastaulujen eri aihepiirejä. Retkeläisten keskuudessa syntyi hyviä keskusteluja.

– Pohdiskeleva keskustelu oli rikkaus tällä retkellä. Alue herätti monenlaiseen ajatteluun, ja lisäsi selvästi erilaisten elinympäristöjen arvostusta, Johanna kiittelee.

Lopussa tehtiin monimuotoisuuspohdinta, joka perustuu WWF-tauluihin. Niiden avulla pohdittiin, minkä vuoksi monimuotoisuutta tulisi suojella. Vaihtoehtona on kahdeksan eri ajatelmaa, ja niistä saattoi valita itselleen läheisimmän ja todellisimman. Kaikki väitteet ovat totta. Siitä syntyi myös todella hyvää keskustelua.

–Luontoyhdistyksessä on luontoa arvostavia ihmisiä. Joillekin telttailu, marjastaminen ja kalastaminen ovat tärkeitä. Joidenkin mielestä jokainen laji on yhtä arvokas, ja jotkut kokevat tärkeäksi varjella luontoa tuleville sukupolville, Johanna sanoo.

Mahtava retkipaikka

Jonna Viisainen on retkeillyt alueella jo aiemminkin ja osallistunut siellä myös lupiinitalkoisiin.

–Kakslammi alueena on mahtavan eksoottinen. Asun itsekin harjualueella, mutta kun kyseessä on avoin hiekka-alue, on maasto aivan erilaista. Koko ajan odottaa, että kamelit tulevat esiin, Jonna nauraa.

Jonna kehuu Kakslammia mielenkiintoiseksi retkipaikaksi. Hän kiittelee, että alue on esteetön suurelta osin, jolloin sinne on helppo myös liikuntarajoitteisten lähteä retkeilemään.

–Siellä on todella hyvät opastaulut. Jos malttaa lukea, niin saa tietää paljon alueesta. Niistä selviää miksi eri asiat ovat alueella tärkeitä, Jonna sanoo.