Lupiinia kitkettiin jälleen talkoovoimin Kakslammilla

Talkoisiin oli saatu monipuolinen porukka: Ryttylän Kiri -urheiluseuran jäseniä ja muita ryttyläläisiä

Lauantaina 8.6. helteiselle Kakslammin luonnonsuojelualueelle Ryttylään kokoontui 22 talkoilijaa taltuttamaan alueen komealupiinikasvustoja. Talkoisiin oli saatu monipuolinen porukka: Ryttylän Kiri -urheiluseuran jäseniä ja muita ryttyläläisiä, spontaanisti mukaan lähteneitä ohikulkijoita, Vuokon Luonnonsuojelusäätiön edustajia ja kaksi Espoosta saapunutta luonnonsuojeluhenkistä hyötyurheilijaa. Myös Hausjärven kunnanjohtaja oli vaimonsa kanssa paikalla.

Vieraslajitorjuntaa ja luonnonhoitoa

Talkoissa hävitettiin lupiineja niittämällä ja kaivamalla niitä maasta juurineen. Lisäksi talkoissa parannettiin paahdealueen olosuhteita harventamalla rinteillä kasvavia nuoria männiköitä. Mäntyjen jäljiltä rinteitä peitti paksu neulasmatto, joka haravoitiin pois, jotta paahdealueen kasvit pääsevät itämään.

Vaikka elohopea kipusi kolmeenkymmeneen asteeseen, lupiinin kaivuu eteni reippaasti vissyn, Vuokon Luonnonsuojelusäätiön tarjoaman kinkkukiusauksen ja mainion yhteishengen voimalla. Talkooporukka jätti jälkeensä laajan lupiinittoman ja entistä avoimemman alueen, jolle paahdelajisto voi nyt levitä.

Komealupiini on haitallinen vieraslaji

Komealupiini on vieraslaji, joka kasvaa Kakslammilla suojellulla paahdealueella ja muuttaa levitessään kasvuympäristön olosuhteita harvinaisille paahdelajeille sopimattomaksi. Luontoarvojen säilyttämiseksi ja parantamiseksi lupiini pyritään poistamaan luonnonsuojelualueelta kokonaan. Kakslammilla pidettiin lupiinitalkoot myös vuotta aikaisemmin, ja lisäksi vieraslajitorjuntaa tehdään tänä kesänä myös nelihenkisen tiimin voimin. Tuloksia aiemmista torjuntatoimista on jo nähtävissä, ja monipuolinen paahdelajisto pääsee valtaamaan alaa. Luonnonhoitona toimii myös alueen liikunta- ja frisbeegolfreittien aktiivinen käyttö, joka auttaa maanpinnan pysymisessä avoimena.