Tulethan mukaan auttamaan luonnon monimuotoisuuden säilymistä tällä ainutlaatuisella paahdealueella. Työvälineet löytyvät paikan päältä. Tarjoamme talkoolaisille lounaan sekä iltapäivällä pullakahvit. Kokoonnumme klo 10.00 Kirin majan, Kisalan edessä. Mukaan voi liittyä myös myöhemmin, jos ei heti aamusta paikalle ehdi. Talkoissa poistamme komealupiinia hyvässä seurassa. Työtä tämän haitallisen vieraslajin hävittämiseksi alueelta on tehty nyt jo usean vuoden ajan ja tulokset ovat olleet kannustavia.
ILMOITTAUTUMINEN:
Ruokatarjoilua varten pyydämme ilmoittautumaan talkoisiin sähköpostilla 14.7.2024 mennessä. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä, kuinka monta henkilöä on saapumassa ja mahdolliset erityisruokavaliot.
info@vuokonluonnonsuojelusaatio.fi
Osoite: Riihiviidantie 616, 12310 Ryttylä
Tiedustelut: Asiamies Laura Parkko, Vuokon Luonnonsuojelusäätiö, p. 040 596 2224
Vuodesta 2018 lähtien Kakslammin luonnonsuojelualueella on tehty toimenpiteitä mäntytaimikon harventamiseksi ja lupiinien tuhoamiseksi. Kortensa ovat kantaneet kekoon monet talkoolaiset, työllistetyt, Suomen luonnonsuojeluliiton Ketosirkka -projekti sekä Vuokon Luonnonsuojelusäätiön ja Ryttylän Kiri ry:n väki.
Työ lupiinin hävittämiseksi on myös kokeilevaa; tarkoituksena on löytää tehokkaimmat keinot hyvän ja pysyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Komealupiini on vieraslaji, joka kasvaa Kakslammilla suojellulla paahdealueella ja muuttaa levitessään kasvuympäristön olosuhteita harvinaisille paahdelajeille sopimattomaksi. Luontoarvojen säilyttämiseksi ja parantamiseksi lupiini pyritään poistamaan luonnonsuojelualueelta kokonaan.
Helmi-hanke
Vuokon Luonnonsuojelusäätiö on saanut avustusta Kakslammin luonnonsuojelualueen paahdealueen hoitotöihin Helmi-ohjelmalta.
Helmi-elinympäristöohjelma 2021–2030 vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvaa luonnon tarjoamia elintärkeitä ekosysteemipalveluja. Samalla hillitään ilmastonmuutosta ja edistetään siihen sopeutumista.
Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Helmi-ohjelman vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa muun muassa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä kunnostamalla vesi-ja rantaluontoa. Lisäksi ohjelma edistää ekosysteemipalveluja, vesiensuojelua, hiilensidontaa sekä muuta ilmastonmuutoksen hillintää ja muutokseen sopeutumista.